Zorgzame Buurten
SAAMO Limburg ism. lokale besturen.
Een zorgzame buurt betekent ‘minder mazen, meer net’. Minder mazen zorgen voor een aanvaardbare levenskwaliteit voor iedereen. Meer net zorgt ervoor dat alle mensen zich thuis voelen in hun buurt. Inzetten op professionele nabijheid en ontmoeting in de buurt is dé sleutel om dit te realiseren.
Een kwalitatief welzijnsbeleid is een noodzaak, vooral om bewoners in een kwetsbare positie mee te nemen in een inclusieve en zorgzame samenleving. Het lokaal bestuur wordt uitgedaagd om een sterk sociaal beleid te ontwikkelen, dicht bij de bewoners en in samenwerking met alle mogelijke partners in de buurt.
SAAMO Limburg ontwikkelt een aanpak met ondersteunende instrumenten die gemeenten inspireren om zorgzame buurten te verwezenlijken. Opbouwwerkers begeleiden het proces om het theoretisch concept te vertalen naar de dagelijkse realiteit. Ze gaan aan de slag met een helder referentiekader en methodieken op maat van de lokale context.
“Een structureel armoedebeleid is noodzakelijk zodat mensen op een kwaliteitsvolle manier kunnen deelnemen aan het dagelijks leven in de buurt. Betaalbaar wonen met een toereikend inkomen is daarvoor een belangrijke hefboom.”
Zorgzame Buurten
Zorgzame Buurten
Lokale besturen die willen inzetten op een buurtgericht sociaal beleid en daarvoor kiezen om van start te gaan met zorgzame buurten.
Mensen in kwetsbare posities in onze samenleving: mensen die hun leven zelfstandig thuis willen organiseren, ouderen met een zorgnood, éénoudergezinnen, bewoners met een (psychische) handicap, mensen in armoede, vluchtelingen, minder mobiele personen, laaggeschoolde langdurig werklozen, …
Voor wie?
Beringen, Hamont-Achel, Herk-de-Stad, Oudsbergen, Pelt, Sint-Truiden, Zutendaal, Halen, Tongeren, Leopoldsburg, As.
Waar?
Lokale besturen financieren.
Hoe?
De samenleving is voortdurend in evolutie. Toenemende diversiteit, minder ontmoetingskansen en de grotere afstand tot dienstverlening zijn enkele voorbeelden van die veranderende context. Die evolutie daagt ons uit om tegengewicht te bieden. Verbinding tussen de bewoners onderling, maar ook met dienstverlening en het beleid. Een zorgzame buurt kan een antwoord bieden.
Op korte termijn:
Handvaten aanreiken en praktijkontwikkeling voor de 8 bouwstenen van zorgzame buurten.
Op middellange termijn
Procesbegeleiding (visieopbouw en interne organisatie) van lokale besturen bij het uitvoeren van het lokaal sociaal beleid, met oog voor kwetsbare bewoners in buurten.
Op lange termijn
Lokale besturen vinden inspiratie in de opgebouwde kennis om het concept van zorgzame buurten te integreren in hun sociaal beleid.
Welzijnsorganisaties, eerste lijn, voorzieningen en buurtbewoners sluiten beter aan bij de meest kwetsbare mensen in de samenleving.
(Kwetsbare) bewoners van gemeenten waarmee we samenwerken ervaren hun buurt als een zorgzame plaats voor iedereen
Waarom?
Het is nodig om tijd te maken.
Personeel is nodig, gelinkt aan andere gemeentelijke diensten of externe partners.
Maatwerk is belangrijk. Elke buurt is anders. Niet alles laten afhangen van sterke partners.
Zet als dienstverlener proactief zelf stappen om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten kan realiseren.
Werk participatief, nodig bewoners voortdurend uit om mee te denken, praten en beslissen.
Analyseer de buurt. Welke zijn de noden en waar liggen de kansen? Iedereen kan bijdragen aan mogelijke oplossingen.
Zet een netwerk op. Kies voor maximale afstemming met alle buurtactoren en verhoog hun betrokkenheid van bij het begin.
Bevindingen?
De zorgzame buurt van morgen moet er prat op gaan dat ze alle bewoners meeneemt en dat de sociale bescherming voor iedereen gegarandeerd is. Dit betekent álle bewoners in een kwetsbare positie meenemen in het verhaal van zorgzame én inclusieve buurten.
Zorg dragen met de buurt gaat niet alleen over warme solidariteit waarbij buren elkaar helpen met kleine praktische zaken of er voor elkaar zijn. De vele verwachtingen van burenhulp mogen niet leiden tot besparingen op professionele zorg of financiële steun. De buurt is geen opvangnet voor een terugtredende verzorgingsstaat, maar net een versterking ervan. Ze voegt iets toe.
Sociale zekerheid, in de vorm van ‘koude’ solidariteit, is belangrijk om mensen in een kwetsbare positie hun rechten te helpen realiseren. Bovendien blijft, in een bepaalde context, professionele inzet aangewezen om mensen te bereiken en te betrekken.
Een structureel armoedebeleid is noodzakelijk zodat mensen op een kwaliteitsvolle manier kunnen deelnemen aan het dagelijks leven in de buurt. Betaalbaar wonen met een toereikend inkomen is daarvoor een belangrijke hefboom.
Uitdagingen?
Meer info
Katleen Caymax
katleen.caymax@saamolimburg.be