Talenten Academie Limburg - TALim
UHasselt-PXL, hogescholen, organisaties & partners waaronder Provinciale Raad Vincentius Limburg.
TALim is een initiatief om tieners van 10 tot 14 jaar op zaterdagvoormiddag in contact te brengen met de wereld van beroepen, bedrijven en organisaties waarin ze later terecht kunnen komen. In elke jongere sluimeren talenten om te ontplooien. Via TALim willen we jongeren de kans geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te verkennen wat de toekomst voor hen in petto heeft. Na het driejarig TALim project stappen de jongeren in de alumniwerking waardoor de begeleiders verbinding met hen houden en de jongeren blijven ondersteunen.
TALim wil het aantal vroegtijdige schoolverlaters - jongeren zonder diploma - in Limburg minstens halveren. Dat aantal ligt hoog in Limburg, bv. 20% schoolverlaters in Genk.
Het behalen van een diploma opent immers deuren naar talloze kansen in het leven. Door de tieners te helpen bij het ontdekken van passies en sterke punten, worden ze intrinsiek gemotiveerd om een serieuze studiekeuze te maken, studies af te maken en doordachte carrièrekeuzes te maken. Dit legt een stevige basis voor hun toekomstig succes en draagt bij aan een betere samenleving.
“Via TALim willen we jongeren de kans geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te verkennen wat de toekomst voor hen in petto heeft. ”
Talenten Academie Limburg
Talenten Academie Limburg
Tieners van 10-14 jaar, alumni van 15-18 jaar.
Voor wie?
Waar?
Genk, Beringen, Maasmechelen.
Met financiering van het Fonds Vincentius Limburg, EHVL, SALK Turbo, lokale besturen, partners, sponsors.
Hoe?
Tieners, ouders, begeleiders en gastdocenten zijn enthousiast. Het netwerk groeit en verbreedt. Het initiatief biedt een ‘community’, want ‘it takes a whole village to raise a child’.
Een stuurgroep en begeleidingsgroep alsook de relatie met TADA Brussel geven richting aan het project.
Bevindingen?
Het uitbreiden van het project naar andere Limburgse gemeenten is noodzakelijk. Het blijft een zoektocht naar financiële middelen.
Een wetenschappelijk onderzoek over het effect van dit initiatief zou via een Leerstoel aan de UHasselt bestudeerd kunnen worden.
Tegelijkertijd kan onderzocht worden of dit concept ook in het gewone onderwijs geïmplementeerd kan worden.
Uitdagingen?