Rap op Stap: bondgenoten in vrije tijd
Horizont vzw
De Rap op Stap-werking staat schouder aan schouder met mensen die het financieel moeilijk hebben. Deze werking ondersteunt hen in het zoeken naar een passende vrijetijdsinvulling, maakt hen wegwijs in het aanbod en werkt drempels weg. Om nog beter op de noden van deze groep mensen in te spelen, introduceerde Horizont in 2024 een nieuw concept: onze bondgenoten vrije tijd. Zij zijn dé experten vrijetijdsparticipatie voor lokale besturen. In Beringen en Bilzen lanceerden we deze nieuwe werking al. Met groot succes.
Voor lokale besturen zijn onze bondgenoten de experten die die het participatiebeleid voor mensen uit kansengroepen vrije tijd en vakantie vormgeven. De lokale bondgenoot is zichtbaar aanwezig, gaat naar de wijken en verenigingen toe en vormt zo de brug tussen sport, cultuur, vrijetijdseconomie, armoedeorganisaties en buurtwerkingen. Ze weten wat er leeft bij mensen met een beperkt budget, wat hun vragen en bezorgdheden zijn, en hoe hen te bereiken. Tegelijkertijd zijn ze ook de bondgenoot van het lokale bestuur waar ze, met hun expertise over de doelgroep en haar maatschappelijke uitdagingen, samenwerken aan een laagdrempelig en inclusief vrijetijdsbeleid.
“Met de bondgenoten schrijven we aan een nieuwe toekomst van het Rap op Stap verhaal: dichtbij mensen met een beperkt budget en met oog voor alle drempels rond participatie. Zo kan vrije tijd en vakantie een basisrecht zijn voor iedereen.”
Rap op Stap
Rap op Stap
Mensen met een beperkt budget.
Voor wie?
Waar?
Op dit moment zijn onze bondgenoten actief in Bilzen en Beringen. Vanaf 2026 rollen we het model uit in nog meer Limburgse steden en gemeenten.
We gaan hiervoor samenwerkingen aan met lokale besturen in Limburg.
Hoe?
Horizont vzw maakt vrijetijdsbesteding toegankelijk voor mensen met een beperkt budget in Limburg en daarbuiten. Horizont is een spreekbuis voor deze mensen en strijdt tegen sociale uitsluiting. Horizont wil invloed hebben op het maatschappelijke debat over toegankelijkheid van vrijetijd en wil overheden aanzetten meer te investeren in vrijetijdsparticipatie. Dit gebeurt via onze themavakanties, reispakketten en Rap op Stap.
Waarom?
De combinatie van expertise in vrijetijdsparticipatie voor doelgroepen en het nauwe contact met mensen met een beperkt budget, maken van deze bondgenoot een sterke brugfiguur tussen het lokale bestuur en haar inwoners. De bondgenoten werken op maat naar mensen toe en tegelijk denken ze mee na over een inclusief vrijetijdsbeleid.
Bevindingen?
Een goede samenwerking met het lokale bestuur waarbij onze bondgenoot het mandaat krijgt om als brugfiguur over de verschillende diensten heen te werken en linken te leggen. Zo komen we tot een gedragen vrijetijdsbeleid voor mensen uit kansengroepen.
Uitdagingen?