Actief woningkwaliteits- en leegstandsbeleid
Stebo
Stebo ontzorgt gemeentebesturen in haar belangrijkste hefbomen voor een kwalitatief en betaalbaar woonaanbod. Een actief woningkwaliteits- en leegstandbeleid zijn manieren om woonbeleid te voeren.
Leegstaande en verkrotte woningen zijn niet beschikbaar op de woonmarkt en hebben een negatieve invloed op de woonomgeving. Met een actief beleid tegen leegstand en rond woningkwaliteit, verkleint een gemeente het tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen.
Stebo ondersteunt gemeenten in het systematisch opvolgen van leegstaande woningen en het activeren van eigenaars ervan. De gemeente kan eigenaars van leegstaande panden aanmoedigen om hun woning terug in orde te brengen en te bewonen, te verhuren of te verkopen. Blijft de leegstand aanhouden? Dan kan de gemeente het pand opnemen in het leegstandsregister. Als een pand daarin langer dan een jaar opgenomen is, kan de gemeente een leegstandsheffing opleggen.
Stebo heeft meerdere architecten in dienst als woningcontroleur. Zij hebben elk het vereiste bewijs van beroepskwalificaties voor het uitvoeren van woningcontroles bij problematische woonsituaties.
De controleurs rapporteren naar de gemeente over het onderzoek volgens de gevalideerde verslaggeving. Zij zijn ook beschikbaar voor overleg over specifieke dossiers waar nodig. Ze denken mee na over oplossingen of een alternatieve aanpak, en faciliteren het inschakelen van andere welzijns- of zorgorganisaties waar dit gepast is.
Let wel: om aan de tewerkstellingsvoorwaarde van erkend woningcontroleur te voldoen, moet Stebo deel uitmaken van het intergemeentelijk samenwerkingsverband lokaal woonbeleid.
“Naast inventarisatie en een heffing, is het belangrijk om eigenaars te sensibiliseren en informeren. Via infosessies of individuele gesprekken worden eigenaars geadviseerd en begeleid in het toekomstplan voor hun pand, zowel naar technische vereisten als naar premiemogelijkheden.”
Actief woningkwaliteits- en leegstandsbeleid
Actief woningkwaliteits- en leegstandsbeleid
Dit aanbod is bedoeld voor eigenaars van leegstaande woningen, eigenaars van ongeschikte en/of onbewoonbare woningen en voor huurders of eigenaars die leven in een slechte woonsituatie.
Voor wie?
Op het grondgebied van gemeenten, die een intergemeentelijk samenwerkingsverband hebben met Stebo als projectuitvoerder.
Waar?
Dit initiatief wordt gefinancierd door Wonen in Vlaanderen en de gemeenten.
Hoe?
Door een actief beleid tegen leegstand en rond woningkwaliteit te voeren, stimuleert de gemeente eigenaars om hun woning in orde te brengen en te bewonen, te verhuren of te verkopen. Om de woonkwaliteit van de woning te garanderen zijn soms renovatiewerken nodig. Zelfs de sloop van een leegstaande woning kan aangewezen zijn: zo komt er ruimte voor kwaliteitsvolle en eigentijdse woongelegenheden, en kan verdichting gerealiseerd worden waar dit wenselijk is. Als de leegstand blijft aanhouden, neemt de gemeente het pand op in het leegstandsregister of volgt een leegstandsheffing.
Waarom?
Door een leegstandsheffing op te leggen, zijn eigenaars sneller geneigd om hun woning terug op de woningmarkt te brengen. Het informeren van deze eigenaars over hun mogelijkheden is belangrijk.
Zowel eigenaars als huurders informeren over de woningkwaliteitsnormen en mogelijke gevolgen bij slechte huisvesting voorkomt woningkwaliteitsprocedures.
Bevindingen?
Eigenaars zijn niet altijd goed op de hoogte van alle mogelijkheden om hun leegstaande of verkrotte woning terug op de woningmarkt te krijgen. Ze hebben geen zicht op alle geldende woningkwaliteitsnormen of premies voor renovatiewerken.
Bewoners van een slechte woning durven niet altijd de stap te zetten om een woningkwaliteitsprocedure op te starten uit vrees voor dakloosheid of dat ze geen andere, betaalbare woning vinden.
Uitdagingen?
Meer info
Hilde Van Ransbeke
089 39 16 22
wonen@stebo.be