Move That Bus in Riemst
Arktos vzw i.s.m. lokaal bestuur Riemst, de fietsbieb, kringloopwinkel Riemst (Reset), Flipka (lokale graffiti artiest), lokale handelaars, jeugdverenigingen en het verenigingsleven.
Via outreachend en vindplaatsgericht werken zet de jongerenwerker in op het bereiken van jongeren van 14 tot 18 jaar. Vanuit de verbinding die de jongerenwerker aangaat, gaat zij met hen aan de slag om een bus om te bouwen voor én door jongeren.
Deze werking zet in op de krachten en talenten van jongeren, versterkt de verbinding met zichzelf en later ook met de buurt. Dit is mogelijk door de bus in te zetten in het kader van buurtinitiatieven in de dorpskernen om op deze manier zichtbaar te zijn voor andere jongeren.
Het project is sterk experimenteel van aard. Zo wordt vanuit jongeren samen met lokale vrijwilligers binnen Riemst toegewerkt naar een mobiel jeugdhuis of jeugdhuis op wielen, waardoor de gemeente en dus de leefomgeving verkend kan worden voor en door jongeren.
“Vrije tijd is een recht voor iedereen, maar is niet altijd toegankelijk. Kunnen deelnemen aan cultuur en vrije tijd verbindt mensen en verhoogt hun welbevinden.”
Move That Bus
Move That Bus
14 tot 18 jarigen jongeren van Riemst.
Voor wie?
Waar?
Riemst.
Hoe?
Vlaanderen Departement Jeugd, informeel vrijwillig engagement in combinatie met middelen van het lokaal bestuur.
Het lokaal bestuur van Riemst wil graag connecteren met de doelgroep van jongeren van 14 tot 18 jaar aangezien ze deze jongeren door verschillende omstandigheden moeilijk kunnen bereiken: geen secundaire scholen in Riemst, weinig tot geen specifieke jongerenvoorzieningen, geografie Riemst - uitgestrekte plattelandsgemeente, moeilijk openbaar vervoer, onderbezetting binnen de gemeente waardoor outreachend werk niet mogelijk is binnen hun takenpakket.
Waarom?
Er wordt maximaal ingezet op eigenaarschap van de jongeren doorheen het proces: van kennismaking in groep, tot eigen talenten inzetten bij het vormgeven van de bus, zowel de binnen- als buitenkant tot het creëren van een lokaal aanbod voor andere jongeren in Riemst en dit vanuit een samen-verhaal met lokale partners.
Doorheen het gehele traject krijgen jongeren de kans om van elkaar te leren op een veilige en tegelijkertijd creatief stimulerende manier. Hierdoor worden jongeren in verbinding gebracht met zichzelf en hun leefomgeving, waarbij de vormingswerker van Arktos optreedt als bruggenbouwer en jongeren hun stem kunnen laten horen en deze vertalen naar concrete acties: van noden naar wensen in de realiteit.
Bevindingen?
Meer tijd om in te zetten op verbinding tussen de verschillende betrokken partijen (vormingswerker, jongeren, lokale partners) om het project lokaal en structureel in te bedden. Meer tijd geeft ook de mogelijkheid om het project herkenbaarder te maken in de gemeente Riemst zelf, maar alsook in de omliggende buurtgemeentes (Tongeren-Bilzen: belangrijk aangezien de doelgroep hier naar de middelbare school gaat).
Het heeft tijd nodig om naambekendheid te creëren. Als het middel (de bus en het aanbod) er eenmaal is, en dit is een aantrekkelijk aanbod, dan zullen jongeren hier interesse in gaan tonen waardoor er meer jongeren van Riemst bereikt zullen worden. Na het meermaals evalueren kan er gekeken worden hoe het project hervormd/ bijgestuurd moet worden (Wat liep er goed? Wat kan er beter?...) om te komen tot een verduurzaming/verderzetting.
Uitdagingen?