Escaperoom ArmMOEDIG

Avansa Limburg ism. Trefpunt armoede (SAAMO), Stad Hasselt en LOck US.

Is ontsnappen uit armoede mogelijk? Welke obstakels moet je daarvoor overwinnen? Je leert het in escaperoom ArmMOEDIG.

Avansa bouwde samen met mensen in armoede een escaperoom. Dat is een kamer waarin je opgesloten wordt en binnen de tijd uit moet ontsnappen. Ervaringsdeskundigen bedachten, ontwierpen en bouwden het hele spel. In het spel kom je levensechte situaties tegen en bots je op obstakels waar zij elke dag mee worstelen.

Na het escapespel doen we een nabespreking, en denk je na hoe jouw organisatie drempels kan verlagen en mensen in armoede een duwtje in de rug kan geven om deel te nemen.

Daarna volgt, optioneel, een traject van 4 sessies. We gaan actief aan de slag: wat doen jullie al goed? Welke drempels zijn er in je organisatie voor mensen in armoede, en wat kan je daaraan doen? We maken een haalbaar plan. Een tijd later evalueren we of dat gelukt is.

De escaperoom gaf een goed zicht op wat het betekent om in armoede te leven, waar je tegen aan loopt. Het maakte het heel tastbaar en het kwam ook echt binnen op deze manier. De nabespreking achteraf was ook heel zinvol.
— Beleidsmedewerker armoede, Stad Genk.

Escaperoom ArmMOEDIG

Escaperoom ArmMOEDIG

Vrijwilligers van verenigingen en medewerkers van organisaties die willen werken aan de toegankelijkheid voor mensen in armoede.

Voor wie?

Waar?

Hasselt.

Eenmalige projectsubsidie Stad Hasselt, daarnaast deelnemersbijdrage door de groepen die spelen.

Hoe?

Meer dan 15.000 Limburgers leven in armoede. Dat is 1 op 7. Kinderen en jongeren in armoede hebben niet alleen minder budget. Ze hebben ook minder kansen om deel te nemen aan sport en vrije tijd. Want armoede gaat hand in hand met uitsluiting. Daaruit ontsnappen is moeilijk.

Sport-, jeugd- en andere verenigingen kunnen kinderen en jongeren in armoede een duwtje in de rug geven. En willen dat graag! Maar weten niet altijd hoe.

Stad Hasselt gaf Avansa financiële steun om de escaperoom te bouwen en gratis te laten spelen door Hasseltse sport- en jeugdverenigingen. Om zo sport en vrije tijd voor kinderen in armoede toegankelijker te maken.

Intussen gebruiken we de escaperoom ook om te werken aan toegankelijkheid en inclusie binnen andere verenigingen en organisaties: de welzijnssector, het onderwijs, lokale besturen, ...

Waarom?

We vertrekken vanuit ervaringsdeskundigheid en laten de nabespreking ook begeleiden door ervaringsdeskundigen. Dat zorgt ervoor dat de leerervaring van deelnemers sterker binnenkomt.

Tegelijk is het een laagdrempelig spel dat je op minder dan een uur kan spelen. Veel organisaties komen het spelen als teambuilding en verbinden zo iets educatief aan iets leuk.

Bevindingen?

De escaperoom is niet verplaatsbaar, groepen die hem willen komen spelen moeten naar Hasselt komen.

Uitdagingen?

Vorige
Vorige

EDU Sherpa

Volgende
Volgende

Fietsbieb