Collectieve wijkrenovatie
Stebo
Stebo biedt collectieve wijkrenovatie aan voor alle Limburgse gemeentebesturen. De deelnemende gemeente kiest een wijk waarin zoveel mogelijk huishoudens aangezet worden tot energiebesparende renovatiewerken. De focust ligt vooral op wijken met oudere woningen en bewoners met lagere inkomens.
Met een standaardcampagne in de wijk, worden zoveel mogelijk bewoners overtuigd van de voordelen die energiebesparende investeringen inhouden. De nadruk ligt op de voor hen kosteloze en persoonlijke renovatiebegeleiding.
Geïnteresseerde bewoners melden zich aan voor een adviesbezoek aan huis. Na het onderzoeken van de woning maakt de renovatiebegeleider een adviesrapport op maat. Hierin staat welke werken de bewoner best eerst uitvoert en welk soort financiering hiervoor eventueel bestaat. Kiest de bewoner om de renovatie te starten? Dan helpt de begeleider bij het opvragen en vergelijken van offertes en de keuze van de aannemer. Als de werken zijn ingepland, volgt de begeleider de werken op. Ook de aanvraag van een lening of premie wordt maximaal ontzorgd. In het najaar van 2024 wordt de kaap behaald van 100 gerenoveerde wijken.
“Stebo voert samen met de betrokken gemeenten campagne in de geselecteerde wijken. Enkele inwoners uit de wijken zijn ambassadeur voor de campagne.”
Collectieve wijkrenovatie
Collectieve wijkrenovatie
Dit aanbod is bedoeld voor eigenaar-bewoners in Limburg.
Voor wie?
Collectieve wijkrenovatie gebeurt in door de Limburgse gemeenten geselecteerde wijken. Het gaat voornamelijk om wijken met oudere, minder energie-efficiënte huizen.
In 2024 kwamen wijken uit deze gemeenten aan bod: Halen - Ham - Tessenderlo - Bilzen - Houthalen-Helchteren - Herk-de-Stad - Oudsbergen - Kinrooi - Hamont-Achel - Bree - Dilsen-Stokkem - Maasmechelen - Beringen - Pelt - Lommel - Heusden-Zolder - Tongeren - Zonhoven.
Waar?
Dit initiatief wordt gefinancierd door de Provincie Limburg en het Energiehuis Limburg.
Hoe?
Met dit initiatief wordt het patrimonium van de gemeente opgewaardeerd en daalt de energiefactuur van de bewoner.
Waarom?
15% van de huishoudens uit de wijk participeren aan de informatieve Wijkdag. Dit aantal kan hoger, want enorm veel van de aanwezigen tekenen in op een adviesbezoek aan huis. In de eerste helft van 2024 koos 60% na een huisbezoek voor verdere renovatiebegeleiding en ging 29% over tot effectieve renovatiewerken.
Bevindingen?
Het blijft een uitdaging om geschikte wijken met een renovatiepotentieel én eigenaars te vinden die willen investeren. De communicatie gebeurt best zo laagdrempelig mogelijk om interesse op te wekken. Het blijft een uitdaging om mensen met een beperkt budget aan te tonen dat je ook met kleinere werken een lagere energiefactuur kan bekomen. Zo verdient de bewoner de investering snel terug. Het is investeren in draagvlak in de wijken, zodat een grotere groep inwoners overgaat tot energiebesparende werken.
Uitdagingen?